Вашата кошница

Честит 8-ми март!

Честит 8-ми март!
8 March, 2021

От Издателска къща Азбукиведи искаме да поздравим всички жени с 8 март!

Международният ден на жената е официално одобрен от ООН през 1977 г., но историята на празника започва много по-рано.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

През 1910 г. Клара Цеткин, известна комунистка и реформатор, излезе с предложение за създаване на Ден на солидарност за жените по света. Основната идея на празника беше да се защитят правата на работниците.

На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

 Първите две години празникът се отбелязваше в различни дни на март, а от 1914 г. жени от няколко държави наведнъж се събираха в борбата за правата си в един ден - 8 март.

Започнал само като политическо събитие за социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Напишете коментар

За да оставите коментар, трябва да сте регистриран потребител.