Вашата кошница

За какво могат да разкажат детските рисунки?

За какво могат да разкажат детските рисунки?
24 December, 2020
За какво могат да разкажат детските рисунки? 
Съвсем наскоро при вида на детска рисунка родителите и възпитателите бяха просто щастливи - детето твори, заето е с нещо интересно за него! Обаче, откакто „психологията отиде в масите“, драсканиците на нашите деца са под строг контрол: защо в такъв цвят? Защо този размер? Какво означава изобщо избраният сюжет?
От време на време на родителски форуми има теми от рода на: "Помощ, детето ми изобразява всичко в черно!" или „Дъщеря ми рисува само цветя и животни, а никога хора“ ...
Майките и татковците, вместо просто гордо да закачат произведенията на децата си на стената в детската стая, изучават книги по психоанализа, както и работата на специалисти, участващи в тестове за проективно рисуване, и се опитват сами да разберат какво може да означава любовта към оранжевото или отсъствието от рисунките по-малък брат.
За да не се налага на родителите да се занимават с тази обемна работа, често пъти разбираема само за психолозите, ще се опитам да систематизирам информацията, „кодирана“ в детските рисунки в относително малък формат от поредица статии.
#книгизадеца #книги #забавлениязадеца #оцветяванесвода #книжки #софия #българия #децатавкъщи #азбукиведи #издателскакъщаазбукиведи
Напишете коментар

За да оставите коментар, трябва да сте регистриран потребител.