Вашата кошница

Какво най-напред има в една детска рисунка?

Какво най-напред има в една детска рисунка?
24 December, 2020
И така, какво най-напред има в една детска рисунка? 
Разбира се, това, което е важно за детето. Рисунката винаги е продукт не толкова на съзнанието, колкото на „съвместната работа“ на съзнаваното и несъзнаваното. Човек на всяка възраст, и особено малък човек, проектира своите преживявания и емоции върху изображението, следователно рисунката е нарисувана „история“ (освен това искрена!) за това, което го вълнува и интересува.
Изобразявайки обект, детето по някакъв начин предава отношението си към него, което означава, че задължително ще „издаде“ на първо място важното за него. Следователно, когато изобразява нещо, детето се опитва да нарисува преди всичко значими хора - тоест ярко емоционално оцветени, близки (или активно необичани, но повече за това по-късно).
Понякога детето изобразява значими хора под формата на животни. Във всеки случай в детските рисунки животните са олицетворени същества.
Тези хора, които заемат основното място в душата на детето, със сигурност присъстват на рисунките и се открояват с ярки цветове, красиви детайли, значителен размер, местоположение на листа „преди всичко“.
Ако хлапето „забрави“ да нарисува някой от членовете на семейството (включително понякога себе си) или го нарисува мъничко, избледняло, безизразно, далеч от другите, коригира изображението многократно или напълно го изтрива („не се получи!“ ) е сигнал, за който трябва да се помисли. Най-вероятно дори заедно с детски психолог.
Освен това детето рисува значителни ситуации - тоест „преработва“ в подсъзнанието си опита, който получава всеки ден в семейството и в непосредствената среда. Или този, който е оставил ярка следа в душата, дори да е мимолетен. Следователно сюжетът на чертежите ще даде възможност да се разбере как детето вижда, например, семейството си. И също така, за да разбере дали е бил наранен от някакъв инцидент, който е избягал от вниманието на родителите му.
Малките деца все още не знаят как да „произнасят“ проблемите и страховете си, но да ги нарисуват са напълно способни. Чувствителните родители са в състояние да обърнат внимание на такива рисунки навреме. #книгизадеца #книги #забавлениязадеца #оцветяванесвода #книжки #софия #българия #деца
Напишете коментар

За да оставите коментар, трябва да сте регистриран потребител.